Update Oktober 2023:
Patiënten van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen die jicht hebben en gaan starten met urinezuur verlagende medicijnen, kunnen sinds april vorig dit jaar meedoen aan het thuismonitoren van hun urinezuurwaarden door middel van een bloedwaardemeter. De bedoeling van deze test is om de patiënten meer controle over hun jicht te geven, kwaliteit van leven te vergroten en efficiëntie rond het jicht zorgpad te verhogen. Elke 4 weken geven de jicht patiënten hun urinezuurwaarde door (meting urinezuurwaarde middels een vingerprik) aan de reuma verpleegkundige en op basis van deze input krijgt patiënt advies mbt medicatie.
De resultaten laten zien dat het thuismeten eenvoudig is en dat patiënten het gevoel hebben dat zij meer aan het stuur zitten, meer begrip omtrent jicht krijgen en dat ze bewuster met hun jicht omgaan. Ook lijkt de therapietrouw te verbeteren door het bijhouden van de eigen urinezuurwaarden. Door deze positieve resultaten heeft de Sint Maartenskliniek het thuismonitoren van urinewaarden uitgebreid naar meerdere locaties van de Sint Maartenskliniek.
Marcel Flendrie (Reumatoloog) over de pilot : Het zelf kunnen meten van urinezuurwaarden in het bloed heeft voor jicht patiënten eigenlijk alleen maar voordelen. Het scheelt tijd en geld, want je hoeft niet naar een ziekenhuis of laboratorium te komen. Een kleine druppel bloed via een vingerprik is genoeg voor een test en je hebt binnen enkele seconden de uitslag. Zo krijg je als patiënt dus ook een goed inzicht in wat het effect van de medicijnen is op jouw bloedwaardes. En mits er goede afspraken zijn kun je dus ook meteen zelf actie ondernemen als de uitslag te hoog of te laag is. Daarnaast scheelt het tijd en inzet van ziekenhuis personeel, wat gezien de verwachte toename van mensen met jicht en andere vormen van reuma in de komende jaren hard nodig is.