Alles wat u moet weten over het meten van urinezuur
Urinezuur is een afvalproduct dat ontstaat wanneer het lichaam purines afbreekt. Purines zitten in veel voedingsmiddelen, zoals zeevruchten, orgaanvlees en bier. Wanneer de urinezuurspiegel te hoog wordt, kan dit jicht of nierstenen veroorzaken. Het is belangrijk om regelmatig uw urinezuurspiegel te meten als bij u een van deze aandoeningen is vastgesteld. In deze blogbijdrage bespreken we hoe u de urinezuurspiegel kunt meten en wat de resultaten betekenen.
Twee manieren voor het meten van urinezuur
Er zijn twee manieren om het urinezuurgehalte te meten: met een bloedtest of met een urinetest. Een bloedtest is de meest nauwkeurige manier om het urinezuurgehalte te meten. Het is echter ook de duurdere en invasievere optie. Een urinetest is minder nauwkeurig, maar ook minder duur en minder ingrijpend. Als u kiest voor een bloedtest, zal uw arts een bloedmonster nemen en dit naar een laboratorium sturen voor analyse. De resultaten van het bloedonderzoek worden weergegeven in millimol per liter (mmol/L).
Het normale bereik voor urinezuur is (mannen 0,22 – 0,55 mmol/L; vrouwen 0,18 – 0,46 mmol/L). Als uw urinezuurgehalte buiten dit bereik ligt, kan dit een aanwijzing zijn dat u jicht of nierstenen hebt. Uw arts zal waarschijnlijk aanvullend onderzoek laten doen om de diagnose te bevestigen.
Urinetest voor meten van urinezuur
Als u kiest voor een urinetest, verzamelt u thuis een urinemonster en brengt u dit naar de praktijk van uw arts. De uitslag van het urineonderzoek is dan negatief of positief. Aeen positief resultaat betekent dat er urinezuur in uw urine aanwezig is. Het urinezuurgehalte in uw urine wordt niet vermeld.
Urinezuur verlagen?
Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw urinezuurgehalte te verlagen. Ten eerste moet u voedingsmiddelen vermijden die veel purines bevatten. Dit zijn onder andere zeevruchten, orgaanvlees en bier. U moet ook veel drinken en gehydrateerd blijven. Tot slot moet u met uw arts praten over medicijnen die kunnen helpen het urinezuurgehalte te verlagen.
Jicht of nierstenen? Meet urinezuur.
Als bij u jicht of nierstenen zijn vastgesteld, is het belangrijk dat u regelmatig uw urinezuurspiegel meet. Dit kan worden gedaan met een bloedtest of een urinetest. Uw arts zal de resultaten van de test interpreteren en bepalen of er sprake is van volgende stappen die je moet nemen.
Add comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.